Глобалният бизнес климат записва най-високото си ниво от 6 години

Климатът се подобрява в почти всички региони на света с изключение на Близкия изток и Северна Африка

Барометърът за глобалния бизнес климат на Ifo. Източник: Bloomberg Terminal Барометърът за глобалния бизнес климат на Ifo. Източник: Bloomberg Terminal

Барометърът за глобалния бизнес климат се покачи с 3,9 пункта до 17,2 пункта през четвъртото тримесечие. Това е най-доброто представяне на световната икономика от шест години и половина, съобщи в понеделник базираният в Германия институт Ifo, позовавайки се на тримесечното си проучване сред повече от 1100 експерти от 120 страни. 

„Постепенното възстановяване на световната икономика набира скорост", казва президентът на Ifo Клеменс Фюст, цитиран в прессъобщението, предаде Investor.bg

Климатът се подобрява в почти всички региони на света. С изключение на Близкия изток и Северна Африка експертите оценяват по-позитивно настоящата икономическа ситуация.

Развитието на очакванията е смесено. Оптимизмът се свива в развитите икономики. Експертите от нововъзникващите и развиващите се икономики, от друга страна, очакват световната икономика да се разгърне по-силно, като Латинска Америка допринася сериозно за подобряването на очакванията.

Благодарение на възхода на износа се очаква ускоряване на цените в световната икономика. Малко по-малко участници в проучването очакват световната търговия да расте като цяло, пояснява Фюст. Същевременно спада делът на тези, които считат ограниченията в експортния бизнес за общоикономически проблем. Очаква се също така в идните месеци доларът да поскъпне спрямо другите валути.

Последни новини
Още от Графика на деня