Цената на биткойн ще се срине, но технологията ще се развива

Една единствена единица от виртуалната валута сега е над три пъти по-скъпа от унция злато

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Дали всъщност биткойнът е най-големият балон с криптовалути в света или пък една много добра авангардна инвестиция в новата ера в областта на финансовите технологии? Моята интуиция ми подсказва, че в дългосрочен план технологията ще се развива, но цената на биткойна ще се срине, пише професорът по икономика и политология в Харвардския университет Кенет Рогоф в статия за Les Échos.

На равнище от над $4200 в началото на октомври (в петък стойността на биткойна достигна рекордните $7500), една-единствена единица от виртуалната валута сега е над три пъти по-скъпа от унция злато. Някои защитници на биткойна прогнозират, че цената му ще скочи през следващите години.

Онова, което ще се случи по-нататък, ще зависи, до голяма степен, от начина, по който ще реагират правителствата. Дали те ще толерират анонимните системи за разплащане, които улесняват укриването на данъци и извършването на престъпления? Ще създадат ли свои собствени дигитални валути? Друг ключов въпрос е да се разбере с какъв успех могат да проникнат на пазара многобройните конкуренти на биткойна.

По принцип е изключително лесно да се клонира или да се подобри технологията на биткойна. По-трудно е обаче да се дублира лидерското място, придобито от биткойна, когато става дума за надеждността в голямата екосистема от приложения, изградена около него.

Вижте повече в материала на Investor.bg. 

Последни новини
Още от Графика на деня