Ситуацията на пазара на акции в Европа

Ръстът на европейските акции изостава от този на американските

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Икономиката на еврозоната изглежда, че е в добра форма. Данните за италианските индустриални поръчки, през ръста на френската икономика до ръста на фабричните поръчки в Германия показват, че валутният съюз далеч надминава очакванията за компенсиране на негативните ефекти от вота за Brexit. Това се вижда и от последните данни за печалбите на компаниите, включени в индекса Euro Stoxx 600, пише Bloomberg.

Перспективата за ръста на печалбите е оптимистична. Очакванията сочат, че печалбата на акция за компаниите в основния европейски индекс ще скочат с 35% през следващото тримесечие в сравнение с оценките за около среден ръст от 20% за компаниите в S&P500.

Но след кратък период на по-добро представяне по-рано през годината, европейските акции изостават от американските, като щатските акции се подкрепят от надеждите за намаляване на корпоративния данък в САЩ.

Това показва, че европейските акции са сравнително по-евтини в сравнение с печалбите. Индексът Euro Stoxx се търгува близо 15 пъти прогнозната печалба в сравнение S&P500 - 18 пъти прогнозната печалба. Нещо повече, тази разлика се разширява през тази година.

С оглед на предпазливия ход на президента на ЕЦБ Марио Драги по отношение на намаляването на програмата за стимулите икономиката на еврозоната изглежда, че ще завърши годината на върхови нива. 

Последни новини
Още от Графика на деня