Две причини, които подкрепят мексиканското песо през 2017

В периода януари и юли 2017 валутата се обезцени средно с 17% спрямо долара

Движение на валутната двойка USD/MXN. Източник: Bloomberg Terminal Движение на валутната двойка USD/MXN. Източник: Bloomberg Terminal

Обезценяването на песото започна с намаляването на цените на петрола в средата на 2014. По това време поевтиняването на валутата се обяснява с влошаването на търговския баланс. Тъй като Мексико е нетна износителка на петрол, падането на цените удари приходите в чуждестранна валута. Тази ситуацията обяснява обезценяването на песото в средата на 2014, както и през цялата 2015, пише Mises.org. 

През 2016 ситуацията става по-сложна

Вотът за Brexit през юни 2016 влоши очакванията за представянето на мексиканската икономика, понижавайки цената на песото спрямо долара.

Мексиканското песо понесе удар през ноември 2016 при избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, изтривайки 14% от покупателната си сила в рамките на едва три дни.

Централната банка на Мексико (Banxico) реагира без успех...

С този сценарий Banxico започна поредица от опити в подкрепа на мексиканското песо чрез повишаване на основния лихвен процент през 2016. Графиката показва цената на мексиканското песо спрямо долара (на лявата ос); на дясната – референтният лихвен процент на Banxico. Централната банка практически удвои своя референтен лихвен процент в периода юни 2016 - юли 2017.

Графика 1:

Двата фактора, които подкрепят песото през 2017

През 2017 нещата изглеждат различно за мексиканското песо. В периода януари - юли 2017 валутата се обезцени средно с 17% спрямо долара. Има поне две причини, които стоят зад тези движения.

1. Песимизмът, породен от победата на Тръмп, значително се понижи

През ноември 2016 инвеститорите бяха изнервени заради победата на Тръмп, очаквайки противопоставяне  срещу НАФТА, което би навредила на мексиканския пазар. В сряда, 16 август, Канада, САЩ и Мексико започнаха дискусиите около предоговарянето на споразумението.

Въпреки че има много очаквания за резултатите, повечето анализатори са на мнение, че Мексико би могла да спечели от предоговарянето на НАФТА. Когато споразумението беше подписано преди повече от 20 години, енергийният сектор беше контролиран от правителството. След енергийната реформа на Пеня Нието, имаше предложения за интегриране на енергийния пазар между трите страни. 

2. Един по-слаб долар

През 2017 щатският долар отслабва спрямо останалите валути. Някои анализаторите коментираха, че доларът се търгува на най-ниското си ниво спрямо еврото в рамките на две години.

Въпреки това, Bloomberg dollar spot index е по-добър показател, тъй като следи представянето на долара спрямо 10- те основни валути. Всяка валута в кошницата и нейното тегло се определят ежегодно въз основа на нейния дял в международната търговия и ликвидността й.

Графика 2:

Източник: Bloomberg Terminal 

Графика показва укрепване на долара в края на 2016 след изборите в САЩ. Когато Тръмп обяви големи съкращения на данъците, оптимистичните нагласи на пазарните участници намериха отражение в силния долар. Но неуспешният опит на републиканците да премахнат „Обамакеър“ хвърлиха съмнения върху възможността за реално осъществяване на данъчните съкращения.

Какъв прочит можем да направим на усилията на Мексиканската централна банка?

Бихме могли да обсъдим дали Мексиканската централна банка е решаващ фактор за възстановяването на валутния курс. Като цяло, както се вижда от графика 1, усилията на Banxico са били значителни по отношение на увеличаването на референтните лихвени проценти. Макар че лихвените проценти бяха увеличени, песото продължи да поевтинява. 

Последни новини
Още от Графика на деня