Доверието на инвеститорите в еврозоната на 10-годишен връх

Индексът Sentix се повишава до 34 пункта през ноември

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Инвеститорското доверие в еврозоната се изкачва до 10-годишен връх, подобрявайки се значително по-бързо от очакваното. предаде Investor.bg. 

Индексът Sentix се повишава от 29,7 пункта в началото на октомври до 34 пункта през ноември. Очакванията в проучването на Ройтерс бяха за стойност от 30,8 пункта.

Оценката на инвеститорите за актуалната ситуация в еврозоната се повишава от 41,8 до 45,8 пункта. Очакванията им също се подобряват, като съответният подиндекс записва ръст от 18,3 до 22,8 пункта. 

„И актуалната ситуация, и очакванията допринасят за това положително развитие. Нещата са още по-добри в Германия, където можем да отчетем исторически върхове“, пише в доклада.

Все пак авторите на изследването предупреждават, че има риск Европейската централна банка (ЕЦБ) да остави паричната си политика прекалено облекчена и евентуално да предизвика прекалено висока инфлация. Данните все още не подкрепят такова развитие, тъй като ръстът на потребителските цени е под целевото ниво от 2%, посочва FT.

Индексът Sentix е изготвен въз основа на проучване между 2 и 4 ноември сред 1 000 инвеститори, 280 от които институционални.

Последни новини
Още от Графика на деня