Търговският дефицит в САЩ се разширява до над $43,5 млрд.

Износът се повишава с 1,1%, достигайки най-високата стойност от декември 2014

Търговски дефицит в САЩ. Източник: Bloomberg Terminal ($млрд.) Търговски дефицит в САЩ. Източник: Bloomberg Terminal ($млрд.)

Търговският дефицит на САЩ се разширява през септември, като ускоряването при ръста на вноса изпреварва това при ръста на износа, показват данни на Министерството на търговията, цитирани от Bloomberg.

Дефицитът се разширява с 1,7% до $43,5 млрд.

Износът се повишава с 1,1% до $195,8 млрд., което е най-високата стойност от декември 2014 и се дължи най-вече на петрола и химическите продукти, предаде Investor.bg

Вносът расте с 1,2% до $240,3 млрд. заради индустриалните доставки, капиталовото оборудване и потребителските стоки.

Ръстът в износа отразява повишените доставки в чужбина на енергийна продукция, след като пристанищата, засегнати от урагана Харви, заработиха отново. Американският износ беше насърчен от подобреното глобално търсене и от по-слабия долар, който прави американските стоки по-евтини за притежателите на други валути.

Ускорение в износа се наблюдава в почти всички ключови категории с изключение на автомобилите.

Търговията добавя 0,41 процентни пункта към ръста на БВП в САЩ през третото тримесечие, което е най-големият й принос от последните три месеца на 2013. През периода юли-септември американската икономика нарасна с 3% годишен темп на ръст.

Износът на услуги се повишава до рекордната стойност от $66,2 млрд.

Последни новини
Още от Графика на деня