Инфлацията натежава на икономиката на Литва

Ръстът на потребителските цени се ускорява до 4,8% през септември

Инфлация в Литва. Източник: Bloomberg Terminal Инфлация в Литва. Източник: Bloomberg Terminal

Инфлацията в Литва се ускорява до 4,8% през септември, което е три пъти повече от средното за еврозоната, предаде Bloomberg. 

Разширяването на икономиката на Литва се забавя заради изстрелялите се нагоре потребителски цени, посочват централната банка и финансовото министерство.

В същото време данни от миналата седмица показват, че брутният вътрешен продукт нараства с годишен темп от 3,1% за миналото тримесечие, като се забавя за пръв път от повече от година.

„Очевидно е, че инфлацията има влияние върху местното търсене – растежът му вече се забавя“, казва финансовият министър Вилюс Шапока в интервю за местно радио тази седмица. „Поглеждайки напред, икономическият ръст ще бъде по-бавен, но и по-балансиран“, допълва той.

Нарастващите цени и БВП в трите прибалтийски страни, които използват еврото, връщат спомени за цикъла на възход и спад, при който икономиките им се сринаха през 2008. Те предизвикват въпроси и за това дали супер хлабавата парична политика на Европейската централна банка е подходяща за всички страни в рамките на еврозоната, пише Investor.bg

Има и някои местни фактори, които влияят на икономиката в Литва. Недостигът на работна ръка повишава заплатите с годишен темп от 8,7% през второто тримесечие, а мерките на правителството срещу употребата на алкохол – най-високата в света, повишава цените на бирата с почти една трета през последната година.

Макар че ефектът на новите данъци върху алкохола ще отслабне през следващата година, проблемите на пазара на труда вероятно ще останат заради миграцията на литовците към Западна Европа за по-високоплатени позиции. Това означава нови насрещни ветрове за икономиката, като централната банка предупреждава, че най-лошото може би предстои.

Последни новини
Още от Графика на деня