Credit Suisse отчете по-силен от очакваното ръст на печалбата

Коригираната печалба преди данъците възлиза на 620 млн. франка за трите месеца до края на септември

Цена на акция (CHF). Източник: Bloomberg Terminal Цена на акция (CHF). Източник: Bloomberg Terminal

Швейцарската банка Credit Suisse отново отчете по-силен от очакванията ръст на печалбата, предава Financial Times. Коригираната печалба преди данъците възлиза на 620 млн. франка за трите месеца до края на септември, с което задминава очакванията на анализаторите. Сумата е с 90% по-висока спрямо същия период на миналата година.

Кредиторът преминава през програма за преструктуриране, стартирана преди две години от главния изпълнителен директор Тиджане Тиам, съобщи Investor.bg.

Програмата за преструктуриране на Credit Suisse префокусира банката върху управление на благосъстоянието на най-богатите семейства в света, разширявайки се към Азия. В същото банката ограничи инвестиционното банкиране.

Швейцарската банка обаче този месец е изправена пред призиви да се раздели с швейцарския хедж фонд RBR Capital Advisors. RBR разкритикува „постоянното слабо представяне“ на Credit Suisse и предложи разделянето на инвестиционното банкиране и управлението на активи в независими компании.

Тиджане заяви, че резултатите за третото тримесечие показват „напредъка, който правим в създаването на положителен оперативен ливиръдж“.

Credit Suisse е сравнително оптимистично настроена и за последните три месеца на годината.

„Очакваме глобалния икономически растеж да остане силен като цяло през четвъртото тримесечие, което може да окаже значителна подкрепа за нашата дейност въпреки продължаващата геополитическа несигурност“, каза банката.

През април Credit Suisse стартира продажба на акции и се отказа от плановете си да листне на борсата швейцарското си подразделение – ход, който целеше най-накрая да премахне страховете около капиталовата ѝ мощ.

Резултатите за третото тримесечие показват, че съотношението на базовия капитал от първи ред – ключов индикатор за финансовата сила – съответства на очакванията на анализаторите на ниво от 13,2%.

Последни новини
Още от Графика на деня