Акциите на Microsoft удариха нов рекорд

Печалбата през третото тримесечие расте с 16%

Движение на акциите на Microsoft. Източник: Bloomberg Terminal Движение на акциите на Microsoft. Източник: Bloomberg Terminal

Акциите на американския технологичен концерн Microsoft в четвъртък се покачиха с 3,8% до рекордна стойност от около $81 за брой на фона на обявените финансови резултати на компанията, предаде Investor.bg. 

Приходите на компанията нараснаха през третото тримесечие с 12% до $24,5 млрд. Печалбата през приключилото през септември тримесечие расте с 16% до 6,6 млрд. долара, съобщи компанията в четвъртък. 

В облачния бизнес със услуги в мрежата приходите на Microsoft се покачиха с 14% до $6,9 млрд. Инфраструктурната платформа Azure обяви ръст на приходите от 90%. Microsoft не споменаваше досега резултатите си в това подразделение. В бизнеса с производствен софтуер, като например Office, има  ръст от 28 на сто до $8,2 млрд. - до голяма степен благодарение на облачната версия, която отчита скок от 42%.

По отношение на прогнозируемите годишни приходи от облачни предложения за бизнес клиенти  Microsoft за първи път минава границата от $20 млрд., достигайки по-рано заложената годишна цел. В същото време Microsoft харчи много пари за разширяването на инфраструктурата на облака с центровете за данни по целия свят. През последното тримесечие инвестициите са нараснали до $2,7 млрд. от $2,3 млрд. преди година.

Освен това придобитата социална мрежа за кариерно развитие LinkedIn допринася с 1,1 млрд. долара към приходите, макар че регистрира оперативна загуба от $294 млн. Microsoft закупи LinkedIn в края на миналата година за около $27 млрд.

Бизнесът с Windows в дивизията за компютрите остана стабилен с приходи от малко под 9,4 млрд. долара – това все още е най-голямото подразделение на Microsoft. През последните месеци обаче пазарът на персонални компютри бе слаб.

Компанията продължава да не предоставя отделни данни за своя хардуерен бизнес, към който спада например таблетът Surface, но поясни, че приходите от  Surface са се повишили с 12 на сто.  

Последни новини
Още от Графика на деня