Паундът поскъпна след данните за ръста на британската икономика

БВП на страната расте с 0,4% на тримесечна база

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Британският паунд поскъпна след данните за по-доброто представяне на британската икономика през третото тримесечие. 

Британската икономика се разширява с по-бърз от очакваното темп през третото тримесечие и това може да подсили спекулациите, че Английската централна банка (АЦБ) предстои да повиши основния лихвен процент за пръв път от над десетилетие, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната расте с 0,4% на тримесечна база и така надмина прогнозите на икономистите, анкетирани от Bloomberg, за стойност от 0,3 на сто, предаде Investor.bg

Секторът на услугите расте с 0,4%, а индустриалното производство скача с 1%. Строителството обаче се свива с най-бързия темп от пет години.

Докладът за БВП са последните ключови макроикономически данни преди заседанието на АЦБ следващата седмица. На фона на най-високата инфлация от над пет години управителят на банката Марк Карни заяви, че затягането на паричната политика може да е необходимо в рамките на месеци. Затова и пазарите очакват на 2 ноември да има повишение на лихвения процент от рекордно ниското му ниво от 0,25%. Според трейдърите вероятността това да се случи е около 85%.

Докладът на Националната статистическа служба от сряда е първото четене на данните и се основава на 44% от цялата информация, която в крайна сметка ще бъде налична.

На годишна база британската икономика расте с 1,6%.

Последни новини
Още от Графика на деня