Необслужваните заеми натежават на гръцките банки

Към края на юни гръцките банки имат необслужвани заеми за близо 73 млрд. евро, което е една трета от всички кредити

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Гръцките банки се борят с времето, за да задвижат колелата към постигането на целите за необслужваните заеми за 2018-2019, казва Никос Косколетос, ръководител на фондовите проучвания в Eurobank Equities. Ако не постигнат целите, те ще се нуждаят от повече капитал, а това ще изплаши инвеститорите, особено след три рекапитализации от 2012 насам.

Искането на Международния валутен фонд от юли за нов преглед на качеството на активите предизвика опасения, че гръцките банки вече стъпват върху тънък лед. От искането, отправено на 21 юли, насам основният банков индекс в Атина е потънал с 27%, заличавайки по-голямата част от ръста си от началото на годината.

Европейската централна банка каза през септември, че ще подложи гръцките банки на стрес тестове, което накара МВФ да оттегли искането си засега.

Гръцките кредитори може да повишат целите си за намаляването на лошите заеми чрез продажбата на такива портфейли, електронни търгове и извънсъдебни споразумения. Четирите системни банки ще трябва да продадат около заеми за около 12 млрд. евро през следващите две години, което е с около 5 млрд. евро повече от целите в плана от септември, казват запознати източници.

Банките ще се отърват от част от лошите си заеми чрез електронни търгове, първите от които се очакват през следващите месеци. Някои анализатори обаче се тревожат за намеса на „престъпни“ елементи в тези търгове.

„Дори ако някои обезпечения бъдат продадени на електронни търгове, хората, които ги купят, няма да могат да си ги вземат и поемат контрола над тях заради заплахи от престъпни групировки“, казва проф. Ваянос.

За банките безпроблемното функциониране на електронните търгове ще бъде от съществено значение.

Вижте повече в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня