Защо Абе обяви предсрочни избори

Партията на Койке не представлява алтернатива на тази на Абе

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Както и през март 2015 японският премиер Шиндзо Абе отново призова за свикването на предсрочни избори - този път с намерението да се справи с потенциалното предизвикателство относно лидерството в своята партия Либералнодемократическата партия (LDP), което непредвидено може да донесе промяна в посоката на икономическата политика, пише Mises.org. 

Абе заложи на хазартна игра. Утвърдената опозиционна партия на LDP – Демократическата партия на Япония (DPJ), е слаба и в действителност се разпада. Партията на надеждата, която бе формира преди няколко седмици от настоящия губернатор на Токио Юрико Койке, би могла да предизвика протестен вот. Според проучвания на общественото мнение LDP ще получи голямо мнозинство след изборите на 22 октомври.

Партията на Койке не представлява алтернатива на тази на Абе. В нейната програма всъщност е заложено продължаването на мащабната програма за парични стимули. 

Със свикването на предсрочни избори министър-председателят Абе изглежда цели да спечели одобрението на гласоподаватели да отхвърли вече приетите законодателно фискални мерки към затягане на публичните финанси. През 2015 изборите бяха предсрочно свикани, за да отложат нарастващото увеличение на данъка върху потреблението; този път целта е да свържат отлагането на увеличението на данъците (предвидено да се случи през 2019) с увеличаването на социалните разходи.

Фактът, че подобно отклонение от затягането на фискалната политика наистина се продава на публика, която напълно съзнава слабите публични финанси, се дължи на това, че дългосрочните пазарни лихвени проценти станаха неефективни в резултат на паричния радикализъм, който предприе Японската централна банка, намесвайки се с инструменти на пазара, чрез които държи доходностите по дългосрочните лихви на 0%. 

Вижте още интересни графики за политиката на Абе и ЯЦБ тук 

Последни новини
Още от Графика на деня