Британската инфлация с най-рязък ръст от 2012

Ръстът на потребителските цени достигна 3%

Индекс на потребителските цени във Великобритания. Източник: Bloomberg Terminal Индекс на потребителските цени във Великобритания. Източник: Bloomberg Terminal

Инфлацията във Великобритания се ускорява с най-бърз темп от над 5 години през септември, дистигайки 3% на годишна база, показват данните на Националната статистическа служба. През август повишението беше в размер на 2,9 на сто, предаде Investor.bg

Ускорението на инфлацията затяга хватката около доходите на домакинствата и може още повече да подкрепи аргумента за повишаване на основния лихвен процент от страна на Английската централна банка (АЦБ).

Британската инфлация вече е с 1 процентен пункт на целевото ниво от 2%, което означава, че управителят Марк Карни ще трябва този месец да напише публично обяснение защо цените продължават да растат.

Нарастващите вносни цени, провокирани от слабата валута, по всяка вероятност ще бъдат временно явление, но властите в Лондон са обезпокоени, че Brexit прави британската икономика по-уязвима от ценови натиск.

Базисната инфлация, която изключва хранителните продукти и горивата, остава без промяна на ниво 2,7% - най-високата стойност от декември 2011.

В сряда се очаква нова порция данни, която по всяка вероятност ще покаже, че ръстът на заплатите изостава от инфлацията въпреки ниската безработица, посочва Bloomberg.

Последни новини
Още от Графика на деня