Равносметката за Австрия след парламентарните избори

Очертава се политически тласък вдясно

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Резултатите от вота на парламентарните избори в Австрия откроиха политически тласък вдясно. 

Големите победители след вчерашния изборен ден са Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата, постигнали значително подобряване на изборния резултат в сравнение с миналите парламентарни избори през 2013. Политическите наблюдатели са единодушни, че решаващата роля са изиграли темите за мигрантите и за сигурността в предизборната кампания на партиите. 

Австрийската народна партия начело със Себастиан Курц се нарежда убедително на първо място с 31,7% от гласовете, което е повече със 7,7% в сравнение с изборите през 2013. Второто място заема Австрийската социалдемократическа партия, която спечели 26,9% и повтаря резултата от миналите избори. На трето място остава Австрийската партия на свободата с 26%, което е с 5,5% повече в сравнение с 2013.

Партия НЕОС получава 5,1% от гласовете - с 0,2 по-добър резултат от миналите избори, Листа Петер Пилц, нова формация, отцепила се от Партията на зелените само преди няколко месеца, печели 4,3% от гласовете на избирателите и е нова парламентарна фракция.

Голямата изненада на тазгодишните избори е загубата на Партията на зелените, която получи 3,9% и не успя да прескочи четирипроцентната бариера. Поради извънредно големия брой изборни карти, чието преброяване ще трае до четвъртък, все още не е ясно дали Зелените все пак ще влязат в парламента и как ще се разпределят окончателните изборни проценти.

Вижте още в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня