Инвестициите са липсващата съставка в гръцката икономика

Гърция се нуждае от ръст на инвестициите със средно 8% през следващите няколко години

Брутокапиталообразуване. Източник: Bloomberg Terminal Брутокапиталообразуване. Източник: Bloomberg Terminal

Възстановяването на гръцката икономика от тежката икономическа криза все още е в ход, пише Bloomberg. 

Социалните разходи остават високи в страна, където безработицата все още е над 20%, макар и да отслабва през последните четири години. За да падне под този процент, Гърция се нуждае от ръст на инвестициите със средно 8% през следващите няколко години, коментира икономистът Николас Магинас от Централната банка на Гърция.

„Няма как да бъде постигнат устойчив растеж на икономика без инвестиции“, коментира Магинас. „Досега създаването на работни места е съсредоточено в трудоемки и нискоквалифицирани категории на труд в сектори като туризма, които не водят до повишаване на производителността. Но това беше лесната част и сега е нужно усилията да бъдат насочи към по-капиталоемки дейности."

Според премиера Алексис Ципрас нарастващото доверие в стабилността на страната ще отвори вратите към повишаване на инвестициите, но тези ефекти все още не са налице. Показателят бруто капиталообразуване бе в застой през 2016, а през първата половина на годината расте само с 2,7%.

Промишленото производство нараства за единадесети пореден месец през август, а производственият PMI достигна 9-годишен връх миналия месец. 

Последни новини
Още от Графика на деня