Ръстът на българската икономика може да достигне над 4% през 2018

54 на сто от работодателите смятат, че минималната заплата трябва да е 460 лева догодина

Ръст на БВП в България на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal Ръст на БВП в България на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

Икономическият растеж на България може да достигне ниво между 3,8 и 4,2 на сто през 2018. Това прогнозират от членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), чиито мнения са обобщени в анкета на работодателската организация.

Този ръст ще е въпреки политиците, заяви заместник-председателят на УС на АИКБ Румен Радев, цитиран от БТА. Той изрази надежда политиците да не пречат на бизнеса.

„Този ръст може да се достигне и да се надхвърли, ако правителството насочи усилията си за решаване на основния проблем за деловите среди - липсата на квалифицирани и производителни кадри, включване в пазара на труда на неактивните и продължително безработни хора, улесняване вноса на работна ръка от трети страни. Единственият водещ мотив на инвеститорите в България е наличието на работна ръка, а не толкова данъчната система“, коментира Радев.

Според анкетата за бюджетната процедура за 2018 г. 54 на сто от работодателите смятат, че минималната заплата следващата година трябва да е 460 лева, а според 61 на сто от респондентите максималният осигурителен доход догодина трябва да е 2600 лева. 

Над 70 на сто от компаниите от АИКБ декларират, че през 2018 г. очакват промяна на възнагражденията на заетите в техните фирми, а 54 на сто са заявили в анкетата, че не очакват да има промяна в броя на заетите в дружеството. Фирмите очакват също догодина ръст на продажбите спрямо предходната година - 61 на сто от анкетираните и по-добър финансов резултат - 56 на сто.

Вижте повече във материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня