BASF навлиза на пазара на генно модифицирани семена

Германският концерн купува част от активите на Bayer за почти 6 млрд. евро

Цена на акция на Bayer, дневно изменение към 13 октомври. Източник: Bloomberg Terminal Цена на акция на Bayer, дневно изменение към 13 октомври. Източник: Bloomberg Terminal

Германският петролно-химически концерн BASF се готви да навлезе на навлиза на пазара за генно модифицирани семена с плановете за придобиване на част от бизнеса със земеделски продукти на Bayer за 5,9 млрд. евро ($7 млрд.). Bayer в момента се опитва да продаде част от активите си, за да разчисти пътя си за придобиването за 66 млрд. долара на Monsanto, коментира Bloomberg.

В най-голямото си придобиване до момента BASF купува хербициди на Bayer, продавани под брандове Liberty, Basta and Finale, както и бизнесите със семена за определени пазари, включително хибриди на канола за Северна Америка, маслодайна рапица за Европа, памук в Америка и Европа, както и соеви семена в Америка, поясни германската BASF в изявление от петък. 

Със сделката BASF придобива и продуктовото портфолио Libertylink. То е алтернатива на "Roundup Ready" на Monsanto. Убиецът на плевелите е една от причините придобиването на Monsato от Bayer да се счита за спорно. Roundup е силно противоречив пестициден глифозат. С най-продавания продукт за растителна защита на Monsanto в света компанията прави добри сделки в продължение на няколко десетилетия, но цените вече са под силен натиск заради появата на конкуренти.

Трансакцията бележи промяна в посоката на най-голямата химическа компания в света, която досега следеше отстрани, докато сделки за 160 млрд. долара консолидираха пазара. В миналото главният изпълнителен директор Курт Бок поставяше под въпрос възвръщаемостта от сериозни инвестиции, нужни за развитието и промотирането на генно модифицирани култури. Купувайки активите на Bayer, BASF е победил Syngenta, придобита от China National Chemical за 46 млрд. долара миналата година, която също се е борила за активите, казват запознати източници.

Вижте още в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня