МАЕ прогнозира балансиране на петролния пазар през 2018

Производството на суров петрол в САЩ ще нарасне с 470 хил. барела на ден през 2017

Фючърси върху американския лек суров петрол WTI (бялата линия) и сорт Brent (лилавата линия). Източник: Bloomberg Terminal Фючърси върху американския лек суров петрол WTI (бялата линия) и сорт Brent (лилавата линия). Източник: Bloomberg Terminal

Глобалното търсене и предлагане на суров петрол до голяма степен ще се балансира следващата годинa, заяви Международната агенция по енергетикa.

Факторите, които стоят зад това развитие са растежът на потреблението помага да се намали тригодишното пренасищане от неизползвани горива и би трябвало до голяма степен да компенсира стръмния ръст на добива, съобщи Investor.bg. 

В месечния си доклад за пазара на петрол базираната в Париж МАЕ казва, че продължава да очаква ръст на глобалното търсене на суров петрол от 1,6 млн. барела на ден през 2017, който леко ще се забави през 2018 до 1,4 млн. барела на ден.

„Поглеждайки към 2018, виждаме, че три от четири тримесечия ще бъдат сравнително балансирани – отново базирайки се на предположението, че ОПЕК няма да промени производството си и при нормални климатични условия“, казва агенцията.

„По отношение на 2018 като цяло търсенето на петрол и производството извън ОПЕК ще нарастват с приблизително същия обем“, казва агенцията.

Търговските резерви от петрол са се понижили през третото тримесечие на тази година, което е едва вторият им спад от срива на цените на суровината през 2014. Понижението се дължи на намаление в обема на петрола, съхраняван в плаващи складове или пренасян в момента, казва МАЕ.

Вижте повече в Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня