Активността в сектора на услугите в Китай отчита рязък спад

Официалният PMI индекс спада до 21-месечно дъно

Изменение на индекса PMI в Китай. Източник: Bloomberg Terminal Изменение на индекса PMI в Китай. Източник: Bloomberg Terminal

Активността в сектора на услугите в Китай отбелязва рязък спад през септември. Това показа проучването на икономическото списание Цайсин (Caixin) и частната компания Markit, което констатира с официалните данни на правителството за ръст. 

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава до 50,6 пункта през септември от 52,7 пункта през август, което е 21-месечно дъно, предаде Investor.bg

Стойността се приближава до 50-те пункта, които са границата между свиване и експанзия.

Ръстът както на новите поръчки, така и на производството в сектора на услугите се е забавил през септември, казва Цайсин.

„Китайската икономика като цяло се представя добре през третото тримесечие. Разширяването както в производството, така и в услугите обаче се охлажда през септември, което предполага, че низходящият натиск върху икономическия растеж може отново да се появи през четвъртото тримесечие“, казва Джъншън Джун, директори на макроикономическия анализ в CEBM Group.

Официалният непроизводствен PMI индекс на Китай, който включва и строителството, се е повишил до 55,4 пункта през септември спрямо 53,4 пункта през август, заяви националната статистическа служба на 30 септември.

Последни новини
Още от Графика на деня