Напрежението в Каталуния може да засегне ръста на Испания

Каталуния е допринесла за 19 на сто от БВП на Испания през 2016

Спред между доходностите по 10-годишните държавни облигации на Испания и Германия. Източник: Bloomberg Terminal. Спред между доходностите по 10-годишните държавни облигации на Испания и Германия. Източник: Bloomberg Terminal.

Политическото напрежение в сепаратистката област Каталуния може да засегне икономическия растеж на Испания, предупреждават от Испанската централна банка.  

Каталуния е допринесла за 19 на сто от БВП на Испания през 2016 и е наравно с Мадрид като най-богата област в страната. Тя силно изпреварва останалите испански области по своя износ, с продажбата на една четвърт от стоките й в чужбина, начело с хранителната химическата и автомобилната промишленост.

Каталуния е и първа туристическа дестинация с над 18 млн. чуждестранни посетители през 2016.

Много от централите на големите испански предприятия са в Барселона: текстилната група Mango, третата испанска банка CaixaBank, газовият гигант Gas Natural и операторът на пътнаинфраструктура Abertis, собственост на френските автомагистрали Sanef.

През 2016 испанската икономика нарасна с 3,3 на сто, или над двойно спрямо средното за еврозоната благодарение на динамичния износ, засилил разходите на домакинствата, както и доброто състояние на туризма.

Испания продължава обаче да изпитва сериозни затруднения, като огромния държавен дълг (около 100% от БВП) и високата безработица (17,2 на сто през второто тримесечие) - второто най-високо равнище в еврозоната. 

Вижте повече в материала на Investor.bg

*Кръгчетата на графиката по-горе изобразяват реакцията на пазарите при следните събития: 31 август - Каталунското правителство създава своя собствена агенция за събиране на данъци, 8 септември - Испанският Конституционен съд преустанови действието на закон за референдум, 12 септември - Органите на реда в Каталуния са получили заповед да изземват урни за гласуване, 20 септември – Извършени са обиски в сградите на регионалното правителство, които са довели до първите арести във връзка с организирането на референдума  

Последни новини
Още от Графика на деня