Данъчната реформа на Тръмп може да увеличи бюджетния дефицит

Плановете на Белия дом се очаква да доведат до насърчаване на капиталовите инвестиции през 2018

Баланс на държавния бюджет на САЩ (млрд. $). Източник: Bloomberg Terminal Баланс на държавния бюджет на САЩ (млрд. $). Източник: Bloomberg Terminal

На фона на всички противоречия и въпроси, които възникват с обявяването на предложенията, касаещи данъчната реформа на Тръмп, един от рисковете, който се открояват сред повечето икономисти е свързан с увеличаването на бюджетния дефицит на федералното правителство, пише Bloomberg.

21 от общо 26 икономисти, запитани от Bloomberg, очакват разширяване на бюджетния дефицит през следващи 10 години. Тази прогноза е в разрез с твърдението на финансовия министър Стивън Мнучин, който заяви, че данъчната реформа ще доведе до понижаване на дефицита със стимулиране на икономическия растеж, който от своя страна ще доведе до увеличаване на приходите в бюджета.

„Опростяването на данъчния кодекс е похвална цел, но не е ясно дали ще позволи затварянето на множеството вратички в закона“, коментира Томас Фулъртън,  професор по икономика и финанси в Тексаския университет в Ел Пасо. „За съжаление, съществува риск от увеличаване на бюджетния дефицит“.

Половината от респондентите в проучването обаче прогнозират увеличаване на капиталовите инвестиции от страна на компаниите.

Плановете на Белия дом предвиждат намаляване на корпоративния данък от 35% на 20%, както и намаляване на най-високите ставки на данъците за доходите на физическите лица - от седем на три стъпки - 12%, 25% и 35%.

Последни новини
Още от Графика на деня