Икономическото доверие в еврозоната на най-високото си ниво от 2007

Наблюдава се оптимизъм във всички основни сектори с изключение на финансовите услуги

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Икономическото и бизнес доверието в еврозоната достигна най-високото ниво от повече от десетилетие през септември, което се дължи преди всичко заради засилващия се оптимизъм във всички основни сектори с изключение на финансовите услуги. 

Това вероятно е знак, че доверието не изглежда негативно повлияно от перспективите за постепенно редуциране на  стимулиращите парични политики на ЕЦБ през следващата година.

Според последното проучване на Европейската комисия индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се повишава през септември до 113,0 пункта от 111,9 пункта през август, докато очакванията на финансовите пазари бяха за  по-скромен растеж до 112,0 пункта.

Това е най-високото ниво на индекса от юли 2007 насам – повече от година преди да започне световната финансова и икономическа криза.

Новото нарастване на икономическото доверие е в резултат на рязко  подобряване на доверието в индустриалния и в строителния сектор, както и при  търговията на дребно, но при по-сдържан подем в сферата на услугите и на потребителското доверие, като единствено в сектора на финансовите услуги е отчетено по-сериозно влошаване.

Вижте повече в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня