Покупките на ЕЦБ извън пределите на еврозоната

Корпоративните облигации на компаниите извън еврозоната формират 7% от общия обем на CSPP програмата

Нетни месечни покупки на ЕЦБ по програмата CSPP (млн. евро). Източник: Bloomberg Terminal Нетни месечни покупки на ЕЦБ по програмата CSPP (млн. евро). Източник: Bloomberg Terminal

Корпоративните облигации, които държи Европейската централна банка (ЕЦБ) в баланса си в размер на 113 млрд. евро ($133 млрд.) не се отнасят само до компаниите, базирани в еврозоната, предаде Bloomberg.

Облигациите, издадени от компании извън еврозоната достигат 71 (или 7%) от 1009 емисии, изкупени от ЕЦБ от стартирането на програмата за изкупуване на корпоративни облигации (CSPP) през юни миналата година, сочат данни на ЕЦБ.

Разбивката показва, че в това число попадат 33 емисии облигации, издадени от швейцарски компании като Nestle SA и Novartis AG и 24 емисии британски държавни облигации от компании като Unilever Plc. Някои от ценните книжа, притежавани от ЕЦБ са издадени от компании извън еврозоната като Caterpillar Inc., Deere & Co., Paccar Inc. и Schlumberger Ltd от САЩ.

Тези книжа отговорят на изискванията на CSPP програмата независимо, че засягат компании извън еврозоната, тъй като са пласирани от регистрирани в рамките на валутния съюз юридически лица като John Deere Bank SA, Луксембург. 

Последни новини
Още от Графика на деня