Процедурата за прекомерен дефицит на Гърция е прекратена

Дефицитът на страната е под 3% от БВП

Бюджетен баланс на Гърция (% от БВП) към 31.12.2016. Източник: Bloomberg Terminal Бюджетен баланс на Гърция (% от БВП) към 31.12.2016. Източник: Bloomberg Terminal

Съветът на Европейския съюз е взел решение днес да прекрати процедурата за прекомерен дефицит на Гърция oсем години след нейното стартиране, предаде Investor.bg

Дефицитът на страната е под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) – референтната стойност на ЕС за държавен дефицит, съобщиха от пресслужбата на Съвета, 

След като достигна дефицит от 15,1% от БВП през 2009, фискалният баланс на Гърция стабилно се подобрява, постигайки излишък от 0,7% от БВП през 2016. Макар че за 2017 се прогнозира малък дефицит, очаква се фискалните перспективи да се подобрят отново след това.

Съотношението на дълга спрямо БВП на Гърция достигна връх от 179,0% през 2016, но се очаква и това ниво да спадне през следващите години. Именно поради това Съветът е взел решение, че Гърция изпълнява условията за прекратяване на процедурата за прекомерен дефицит.

Сега Гърция ще подлежи на превантивната мярка от фискалните правила на ЕС – Пакта за стабилност и растеж.

Съгласно програмата за макроикономически корекции мониторингът ще продължи до август 2018, след което ще последва следпрограмен мониторинг.

Гръцките власти се ангажират да поддържат първичен излишък от 3,5% до БВП до 2022, а впоследствие - фискално поведение, съответстващо на фискалните изисквания на ЕС.

След днешното решение само три страни членки на ЕС остават част от процедурата – Франция, Испания и Великобритания – спрямо 24 по време на финансовата криза от 2011.

Последни новини
Още от Графика на деня