Абе обяви пакет от нови стимули за икономиката

Очаква се японският премиер да обяви предсрочни избори по-късно днес

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Премиерът на Япония Шиндзо Абе нареди на кабинета си да изготви нови мерки за икономически стимули в пакет от около 2 трлн. йени ($17,80 млрд.) до края на годината, съобщи Investor.bg.

Пакетът трябва да се съсредоточи върху субсидирането на образованието, разходите за грижи за деца и върху увеличаването на корпоративните инвестиции за подобряване на производителността.

Очаква се Абе да обяви предсрочни избори по-късно в понеделник, за да се възползва от подобрените рейтинги и дезорганизираните опозиционни партии, а пакетът от стимули може да бъде начин да привлече гласоподавателите по време на предизборната кампания.

Инвеститорите следят отблизо действията на Абе като японският Topix се е насочил към двугодишен връх, а йената губи позиции спрямо долара.  

В петък стана ясно, че японският премиер обмисля въвеждането на нови данъчни облекчения, насочени към насърчаване на компаниите да увеличат заплатите и да ускорят капиталовите разходи, за да стимулират икономическия растеж.

Други държавни източници заявиха в края на миналата седмица, че Абе ще се ангажира да използва част от приходите от планирано увеличение на данъка върху продажбите през 2019, за да финансира разходите за образование и грижи за децата.

Последни новини
Още от Графика на деня