Пазарите останаха разочаровани след речта на Мей

Мей обеща Великобритания да плаща заявените вноски към бюджета на ЕС до 2020

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Британският паунд се понижи след речта на Мей в италианския град Флоренция, като пазарите разчетоха в нея липсата на повече яснота около визията за излизането на Великобритания от ЕС, съобщи Bloomberg.

Нито една европейска страна няма да бъде по-зле в резултат на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС), заяви британският министър-председател Тереза Мей днес в италианския град Флоренция, предлагайки двугодишен преходен период след Brexit, предаде Investor.bg.

Обещанието на Мей за бюджета бележи нови усилия за преодоляване на един от най-проблемните аспекти в трудните преговори около развода. Министър-председателят заяви, че Великобритания ще продължи да плаща вноските, които е обещала, до края на сегашния програмен период на ЕС, изтичащ 2020.  

Обещанието предполага, че Великобритания ще плати на ЕС около 20 млрд. евро по време на двегодишния преходен период след официалното излизане на страната през март 2019.

Мей заяви още, че Великобритания ще продължи да участва в някои аспекти на ЕС, като науката и сигурността, след като излезе и ще осигурява финансови средства за това си участие.

Тя обаче отхвърли идеята за „готово“ споразумение и допълни, че Великобритания няма да търси членство в единния пазар на ЕС, нито споразумение за свободна търговия в "канадски стил" в преговорите за Brexit.

Членство в Европейската икономическа зона (ЕИЗ) няма да бъде подходящо за Великобритания, след като тя напусне ЕС, и ще доведе до търкания, каза Мей.

 

Последни новини
Още от Графика на деня