Международната репутация на Германия е поставена на карта

Пет неизвестни около изборите в Германия

Средна вероятност за спечелване на изборите на топ 3 кандидатите - Християндемократически съюз (бялата линия), Германска социалдемократическа партия (синята линия) и Алтернатива за Германия (жълтата линия). Източник: Bloomberg Terminal Средна вероятност за спечелване на изборите на топ 3 кандидатите - Християндемократически съюз (бялата линия), Германска социалдемократическа партия (синята линия) и Алтернатива за Германия (жълтата линия). Източник: Bloomberg Terminal

Все още не е ясно каква управляваща коалиция ще се заформи след вота на 24 септември, пише изданието Politico.eu. Обликът ѝ ще определи кои политици от Германия ще застанат в сърцето на най-важното правителство в Европейския съюз (ЕС) за следващите четири години.

Международната репутация на Германия също е поставена на карта заради изборите, ако крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ се представи добре, посочва изданието.

Ето и пет неща, които според изданието ще са неизвестни до самия край на вота, а дори и малко след него.

Ограничено поле за действие на социалдемократите

Делът на гласовете, които се очаква да получи Социалдемократическата партия, непрекъснато спада и се покачва в различните проучвания, като варира най-често в интервала 20-23%. Три процентни пункта обикновено не са от чака такова значение, но този път то е огромно.

На изборите през 2009 г. социалдемократите получиха 23% от гласовете. Тогава Франк-Валтер Щайнмайер беше основен конкурент на Меркел. Партията успя да стане водеща опозиционна сила.

През 2013 политическата сила се представи малко по-добре, като събра почти 26% от гласовете. Меркел обаче се опита да направи коалиция с участието на Зелените, а те отказаха да се включат в правителството. Социалдемократите в крайна сметка станаха коалиционен партньор.

Всеки резултат над 23% ще убеди поддръжниците на партията, че е по-добре социалдемократите отново да участват в широка коалиция, отколкото да са в опозиция. Резултат под 23% ще подкрепи аргумента, че управлението на Меркел е направило партията незначителна.

Парламентарно представителство, пари и власт за „Алтернатива за Германия“

Социологическите агенции нямат голям опит с крайнодясната „Алтернатива за Германия“ и подкрепата ѝ на национално ниво. Едно от обясненията е, че някои хора се страхуват да признаят, че ще гласуват за нея. Затова и има сериозни опасения, че оценките им не са особено коректни.

Социологическите проучвания показват, че партията ще стане третата по големина политическа сила в Бундестага с около 10 или 12% от гласовете. Колкото повече гласове привлекат, толкова по-трудно ще ѝ е на Ангела Меркел да сформира двупартийна коалиция със Свободната демократическа партия или Зелените.

Това означава, че вероятно ще се върви към трипартийна коалиция и дори четирипартийна, ако ще включва Християнския социален съюз от Бавария. Другият вариант е нова широка коалиция със социалдемократите. Това пък ще отнеме време за преговори за сформирането на управлението.

Вижте още в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня