Карни трябва да държи под око потребителското кредитиране

Общата стойност на необезпечените кредити отбелязва ръст от почти 10% за последната година

Индекс за фалитите по необезпечените кредити. Източник: Bloomberg Terminal Индекс за фалитите по необезпечените кредити. Източник: Bloomberg Terminal

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни има сериозни причини да съсредоточи вниманието си върху потребителското кредитиранe.

Общата стойност на необезпечените кредити възлиза на 202 млрд. паунда ($274 млрд.) през юли, достигайки най-високата си стойност от 2008 - с ръст от почти 10% през последната година, пише Bloomberg.

Въпреки че това е само една част от общия обем на потребителските кредити, паричните власти се притесняват, че кредитополучателите, които се намират във влошено финансово състояние, могат да изберат да фалират по кредитните си карти вместо по ипотеките си. Въпросът е дали подобно развитие се възприема като заплаха за финансова стабилност.

АЦБ предприе вече действия в посока увеличаване на капиталовите буфери за банките и въвеждането на стимулиращи мерки в подкрепа на кредитирането след Brexit. Сега паричните власти дискутират повишение на лихвения процент за първи път от повече от десетилетие. Дори и едно леко затягане може да насърчи предпазливостта по отношение на поемането на допълнителен дълг.

 

Последни новини
Още от Графика на деня