Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се ускорява

В България ръстът на потребителските цени се възстановява през август

Изменение на инфлацията в еврозоната през август на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal Изменение на инфлацията в еврозоната през август на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

Инфлацията в еврозоната и ЕС продължава да се ускорява и през август.

Ръстът на потребителските цени в еврозоната се ускорява до 1,5% на годишна база през август в сравнение с нивото от 1,3% през юли 2017, това сочат последните данни на Евростат, публикувани в понеделник. В сравнение със същия период на 2016 обаче се отчита сериозно ускоряване, като инфлацията в региона тогава е била едва 0,2%.

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) през август също се забързва до равнище от 1,7% на годишна база спрямо предишния месец. През юли инфлацията бе 1,5%.

В сравнение с август миналата година обаче и тук се наблюдава по-сериозно ускоряване, като през август 2016 инфлацията е била от 0,3%, предаде Investor.bg. 

Най-слабата инфлация е отчетена в Ирландия (0,4%), Кипър (0,5%), Гърция и Румъния (по 0,6%). Най-силно увеличение на потребителските цени пък е регистрирано в Литва (4,6%), Естония (4,2%) и Латвия (3,2%). 

За разлика от предишния месец, когато България отчете най-слаба инфлация в евросъюза – от 0,6%, през август тя леко се възстановява, ускорявайки се до 0,7%. В сравнение с август 2016 обаче представянето е доста по-добре, тъй като тогава е бил отчетена дефлация от 1,1%.

Спрямо юли 2017 годишната инфлация се е ускорила в 20 страни членки, останала е без промяна в пет и се е забавила в три.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали транспортните горива (+0,16% процентни пункта), услугите за настаняване (+0,10 пр.п.) и въздушният транспорт (0,06 пр.п.). Негативно пък са се отразили телекомуникациите (-0,12 пр.п.), зеленчуците (-0,05 пр.п.) и социалната защита (-0,04%).

Последни новини
Още от Графика на деня