Швейцарската централна банка променя леко позицията си за франка

От началото на годината швейцарският франк поскъпва спрямо долара и отслабва спрямо еврото

Изменение (в процентно изражение) на валутната двойка франк-евро (бялата линия) и франк-долар (синята линия) от началото на годината. Източник: Bloomberg Terminal Изменение (в процентно изражение) на валутната двойка франк-евро (бялата линия) и франк-долар (синята линия) от началото на годината. Източник: Bloomberg Terminal

Швейцарската централна банка промени леко реториката си за франка. Поевтиняването на швейцарската валута спрямо еврото помага за овладяването на голямата надценка на валутата, посочват от регулатора след заседанието си в четвъртък, предаде Investor.bg. 

„От последната оценка на паричната политика швейцарският франк отслабна спрямо еврото и поскъпна спрямо долара“, пише в изявлението на институцията. „Като цяло това развитие помага до известна степен да се понижи значителната надценка на валутата. Въпреки това швейцарският франк остава много силен, а ситуацията на форекс пазара е все още деликатна“, смятат от централната банка.

Bloomberg посочва, че промяната в реториката на банката засяга израза „значително надценен“ за франка. Този израз присъстваше в изявленията на регулатора още от началото на 2015, когато бяха въведени отрицателните лихви и когато започнаха интервенциите на валутните пазари, a днес коментарите са други. 

На заседанието си днес регулаторът запази основната лихва на ниво -0,75%, както се очакваше. Освен това централните банкери повториха обещанието си да изкупуват чуждестранна валута.

Повишеният апетит за риск и ускорената икономическа инерция в еврозоната доведоха до спад на франка спрямо еврото от 6% тази година. Той се понижи до 1,1538 франка за евро в началото на август – за пръв път откакто централната банка отмени тавана на валутния курс при 1,20 франка за евро. Към 13:30 часа българско време франкът поевтинява с 0,28% до 1,1494 франка за евро.

Последни новини
Още от Графика на деня