Продажбите на нови автомобили в България скачат с над 15%

От началото на годината е отчетен ръст от 18,1%

Регистрации на нови автомобили в България на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal Регистрации на нови автомобили в България на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

От началото на годината до края на август продажбите на нови автомобили в България са се увеличили с 18,1% на годишна база до общо 19 556 автомобила, показват данни на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA). 

Регистрациите на нови автомобили у нас сa нараснали с 15,5% през август спрямо година по-рано до 2 344 автомобили. 

В Европа като цяло ръстът на продажбите на нови коли също се ускорява през август на фона на разширяващата се икономика, която насърчава покупките. Френските производители PSA Group и Renault спечелиха купувачи с новите си SUV и хечбек модели, предаде Investor.bg.

Регистрациите на нови автомобили в Европейския съюз плюс Швейцария, Норвегия и Исландия са се увеличили с 5,5% до 903 143 превозни средства спрямо 855 689 година по-рано, сочат данните на Асоциацията, които показват ускоряване на регистрациите в сравнение с ръста от 2,1% през юни и 2,6% през юли. За осемте месеца от началото на годината продажбите са се увеличили с 4,4% до 10,6 млн. автомобила.

Продажбите на автомобили се очаква да се увеличат още през тази година, тъй като производителите предлагат стимули за търговията с по-стари дизелови автомобили срещу модели, които отговарят на по-строгите стандарти за замърсяване предвид натиска на германското правителство, произтичащ от скандала с Volkswagen, пише Bloomberg.

ACEA събира данни за 28-те държави членки на Европейския съюз, с изключение на Малта, плюс Швейцария, Норвегия и Исландия.

Последни новини
Още от Графика на деня