АЦБ все по-близо до затягане на парична политика

Банката прогнозира ускоряване на инфлацията над 3% през октомври

Британски паунд спрямо долар, дневно изменение. Източник: Bloomberg Terminal Британски паунд спрямо долар, дневно изменение. Източник: Bloomberg Terminal

Английската централна банка (АЦБ) запаси основната си лихва без промяна, сигнализирайки в същото време, че може да има нужда от намаляване на стимулите в близко бъдеще, предаде Bloomberg.

Решението на Комисията по парична политика да бъде запазена основната лихва на рекордно ниско ниво от 0,25% е взето с 7 гласа „за“ и 2 „против“ - Иън Маккафърти и Майкъл Сондърс са гласували за увеличение с 25 базисни пункта.

Мнозинството от членовете на Комисията смятат, че "ако икономиката се развива според очакванията, през следващите месеци стъпка в посока намаляване на стимулите ще бъде подходяща, така че да позволи на инфлацията да се върне към целевото ниво“, посочва се в протокола от срещата на централната банка.

Докато вотът за излизане на Великобритания от Европейския съюз хвърли сянка върху икономическите перспективи, последвалото обезценяване на паунда доведе до повишаване на инфлацията.

Банката прогнозира ускоряване на инфлацията над 3% през следващия месец и поддържане на ниво над заложения таргет от 2% в продължение на години, докато безработицата е най-ниското си ниво от над 40 години. АЦБ очаква икономически ръст на Великобритания от 0,3% през третото тримесечие на тази година. 

След публикуването на решението британският паунд поскъпна с 0,5% до $1,3278 към 14:05 българско време. 

За инвеститорите вероятността за затягане на паричната политика в началото на следващата година става все по-реалистична стъпка още повече след данните, че нфлацията се е ускорила до 2,9% през август. 

Последни новини
Още от Графика на деня