Заетостта в България расте с най-бавен темп в ЕС

През второто тримесечие е отчетен ръст от едва 0,1%

Ръст на заетостта в България на тримесечна база (бялата линия) и среден ръст на заетостта в еврозоната (жълтата линия) за същия период. Източник: Bloomberg Terminal Ръст на заетостта в България на тримесечна база (бялата линия) и среден ръст на заетостта в еврозоната (жълтата линия) за същия период. Източник: Bloomberg Terminal

България отчита най-слаб ръст на заетостта сред страните членки на ЕС през второто тримесечие на 2017 в сравнение с първите три месеца на годината. Tова показват данните на европейската статистическа служба Евростат, предаде Investor.bg. 

Увеличението на заетостта в страната е достигнало едва 0,1% за периода април-юни спрямо първото тримесечие на 2017. На годишна база растежът е от 0,9%.

В същото време средното повишение на заетостта за ЕС на тримесечна база е 0,4%, а на годишна база – 1,5%. Що се отнася до еврозоната, средният ръст за тримесечието в сравнение с периода януари-март също е 0,4%, а спрямо същото тримесечие на миналата година – 1,6%.

За тримесечието най-висок ръст на заетостта отчита Малта с 1,0%, следвана от Испания (0,9%) и Гърция и Полша (по 0,8%), като резултатите са на тримесечна база.

В същото време обаче има и няколко страни, които отбелязват спад на заетостта. С най-голямо понижение е Хърватска (-0,8%), а след нея са Латвия (-0,7%), Румъния (-0,6%) и Естония (-0,5%).

На годишна база най-голям ръст на заетостта за тримесечието отбелязва отново Малта (4,7%), следвана от Португалия (3,6%) и Кипър (3,0%). Най-слаб ръст отчитат Естония (0,1%) и Финландия (0,7%), а спад в заетостта има в Хърватска (-1,6%), Латвия (-1,4%) и Литва (-0,3%).

Последни новини
Още от Графика на деня