Юнкер иска търговски договори с Австралия, НЗ до 2019

ЕК иска да разшири глобалното присъствие на Европа

Графика: Търговският баланс на ЕС с трети страни 2007-2017, Bloomberg Terminal Графика: Търговският баланс на ЕС с трети страни 2007-2017, Bloomberg Terminal

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод юнкер обяви в сряда намерението си да започне търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, които желае да приключат до края мандата му през 2019, съобщи АФП.

„Предлагаме да започнем търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия”, обяви Юнкер по време на програмната си реч за състоянието на съюза в Страсбург, където Европейският парламент провежда пленарно заседание.

„Бих искал всички тези договори да бъдат финализирани до края на този мандат”, каза той.

Възможност

Юнкер иска да разшири глобалното присъствие на Европа в знак на растящото доверие, че политическите заплахи от Brexit и популизма могат да бъдат овладени, съобщава Bloomberg.

Президентът на ЕК призова за единство на съюза. "От Изток на Запад, Европа трябва да диша с двата си дроба", каза Юнкер.

"От Виго до Варна, от Испания до България".

 

Юнкер предложи и европейска рамка за чуждестранните инвестиции в Европа при евентуални притеснения за нелоялна конкуренция, особено в стратегически индустрии.

"Днес предлагаме и нова рамка в ЕС за проучване на инвестициите.. Ако едно публично чуждестранно дружество иска да придобие стратегическо европейско пристанище, част от енергийната ни инфраструктура .. или една от компаниите ни в областта на отбранителните технологии, това ще може да стане само при прозрачност, задълбочен анализ и дебат", каза той.

 

 

Последни новини
Още от Графика на деня