Технологиите могат да заменят 30% от банковите работни места

Изкуственият интелект, роботиката и естествения език ще направи процесите по-лесни

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Развитието на технологиите може да доведе до загубата на до 30% от работните места в банковия сектор през следващите пет години. Това посочва в интервю пред Bloomberg бившият изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит, който ръководеше банката по време на финансовата криза.

Изкуственият интелект и роботите намаляват необходимостта от служители на позиции като бек офис, например, коментира Пандит от Сингапур. В момента той е изпълнителен директор на Orogen Group, инвестиционна компания, която банкерът съоснова миналата година.

Всичко, което се случва с изкуствения интелект, роботиката и естествения език - всичко това ще направи процесите по-лесни ", каза Пандит, който бе начело на Citigroup в периода от 2007 г. до 2012.

Прогнозата на Пандит за загуба на работни места е в унисон с тази на Citigroup от миналата година, но срокъг, който той очертава за сбъдването й, е доста по-кратък. През март кредиторът представи свой доклад, в който предвижда 30% съкращения на служители между 2015 и 2025, главно поради автоматизацията в банкирането на дребно. Това означава, че работните места на пълен работен ден ще спаднат със 770 хил. в САЩ и с около 1 милион в Европа, според оценки на Citigroup.

Вижте повече в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня