Ръстът на заплатите във Великобритания остава потиснат

Безработицата спада до рекордно ниско ниво от 4,3%

Ръст на заплатите във Великобритания на годишна база (жълтата линия) и ръст на инфлацията (бялата линия). Източник: Bloomberg Terminal Ръст на заплатите във Великобритания на годишна база (жълтата линия) и ръст на инфлацията (бялата линия). Източник: Bloomberg Terminal

Най-ниската безработица от над 40 години във Великобритания не е достатъчна, за да поддържа стандарта на живот на населението, пише Bloomberg.

Възнагражденията във Великобритания нарастват с 2,1% на годишна база през трите месеца до края на юли, оставайки без изменение спрямо второто тримесечие и неоправдавайки пазарните очаквания, сочат данни, публикувани днес, 13 септември. Коригирано с инфлацията, която се ускорява близо до 3%, възнагражденията реално спадат с 0,4%.

Според управителя на АЦБ Марк Карни елементът на несигурност около Brexit възпрепятства фирмите да увеличат възнагражденията с по-бърз темп. Слабият ръст на заплатите се обяснява още с ниската производителност на труда, както и със стратегията на компаниите да ограничават ръста на заплатите, за да компенсират по-високите разходи за внос.

В същото време безработицата спада до 4,3% през последните три месеца, което е най-ниското ниво от 1975. 

Последни новини
Още от Графика на деня