ОПЕК повиши прогнозите си за световното търсене на петрол

Растежът на глобалното търсене през 2018 ще се повиши с 1,35 млн. барела на ден

Изменение на цената на лекия суров петрол WTI. Източник: Bloomberg Terminal Изменение на цената на лекия суров петрол WTI. Източник: Bloomberg Terminal

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ревизира в посока нагоре прогнозата си за глобалния растеж на търсенето на петрол през тази и следващата година. 

Оптимистичната прогноза може да се отдаде на високото потреблението през второто тримесечие на 2017, задминало очакванията, съобщава Financial Times.

В месечния си доклад за пазара на петрол ОПЕК казва, че заради по-добрите от очакванията резултати от индустриалните страни на Запад и Китай повишава оценката си за ръста на търсенето на петрол за 2017 до 1,42 млн. барела на ден. Възходящата ревизия е с около 50 хил. барела на ден, а прогнозата за общото потребление възлиза на 96,8 млн. барела на ден

Генералният секретар на ОПЕК Мохаммед Баркиндо заяви в изказване в понеделник, че стабилното търсене през второто полугодие на тази година ще доведе до допълнителни ограничения на петролните резерви, предаде Investor.bg

Това би подкрепило усилията на страните от ОПЕК и други производители, включително Русия, които обединиха сили, за да ограничат глобалните доставки на петрол с около 1,8 млн. барела на ден с цел намаляване на резервите и повишаване на цените.

„Ясно е, че тече процес на ребалансиране“, каза Баркиндо.

Растежът на световното търсене през 2018 ще се повиши с 1,35 млн. барела на ден, което е със 70 хил. барела повече спрямо предишния доклад, до 98,12 млн. барела на ден.

През август общото производство на суров петрол на ОПЕК е спаднало със 79 хил. барела, сочат данни на анализатори и консултанти, подадени на организацията, до средно 32,8 млн. барел.

Собственото производство на ОПЕК се следи внимателно, тъй като страните, изключени от сделката – Либия и Нигерия, са повишили производството си с повече от очакваното тази година. Други страни участници в сделката засега не са изпълнили изцяло квотните си лимити.

През август обаче производството от Либия е спаднало, както и това на Венецуела, Ирак, ОАЕ и Саудитска Арабия. Това компенсира по-високия добив от Нигерия.

Сегашното производство на ОПЕК все още е малко по-високо от обема суров петрол, който според групата ще бъде търсен от картела тази година, на ниво от 32,7 млн. барела на ден, но все пак е със 79 хил. барела по-малко спрямо юли.

Предлагането на петрол от страни извън ОПЕК се очаква да нарасне със 780 хил. барела на ден през 2017 до 57,8 млн. барела на ден, оставяйки без промяна спрямо доклада миналия месец. Производството през следващата година от тези страни ще се увеличи с по-малък обем от предишните прогнози – с 1 млн. барела на ден до 58,8 млн. барела на ден.

Последни новини
Още от Графика на деня