Норвежкият суверенен фонд достигна $1 трлн.

Стойността му сега е 2,5 пъти повече от БВП на Норвегия

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Стойността на норвежкия суверенен фонд, който е най-голям в света, достигна $1 трлн. за първи път днес, след като процъфтяващият световен фондов пазар и поскъпващото евро увеличиха активите му, предаде Investor.bg.

Фондът бе създаден през 1998 година, за да се съхраняват в него приходите на страната от петрол и газ за бъдещите поколения.

Стойността му сега е 2,5 пъти повече от брутния вътрешен продукт (БВП) на Норвегия, а първоначалните прогнози бяха, че стойността му ще бъде 1,3 пъти от БВП през 20-те години на века.

Към 13 часа и 34 минути българско време обновяваният в реално време уебсайт на фонда показа, че стойността му е 7,851 трилиона норвежки крони (1 трилион долара).

Фондът е управляван от специално подразделение на централната банка. Той инвестира всичките си пари в чуждестранни акции, облигации и недвижимо имущество в общо 77 страни.

Почти две трети от активите в края на второто тримесечие са били в акции на 9000 компании, което означава контрол на фонда върху 1,3 процента от всички световно листвани акции.

За сравнение населението на Норвегия от 5,3 милиона души се равнява на по-малко от 0,1 на сто от световното население.

Последни новини
Още от Графика на деня