Инфлацията във Великобритания се ускорява по-бързо от очакванията

Британският паунд поскъпна до едногодишен връх спрямо долара след публикуването на данните

Инфлация във Великобритания на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal Инфлация във Великобритания на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

Инфлацията във Великобритания се ускорява повече от очакванията през август, доближавайки се до психологическата граница от 3%, предаде Bloomberg.

Потребителските цени нарастват с 2,9% на годишна база спрямо 2,6% повишение през юли, показват данните на Националната статистическа служба. Базисната инфлация също се ускорява повече по-бързо от очакванията на икономисти, достигайки най-високото си ниво от 2011 - 2,7%. 

Данните за инфлацията предизвикаха посъпване на британския паунд до едногодишен връх спрямо долара. Силният ръст на потребителските цени повиши и пазарните очаквания за вдигане на лихвения процент.

Графика 1: Изменение на валутната двойка GBP/USD. Източник: Bloomberg Terminal 

Публикуването на данните идва непосредствено преди заседанието на Английската централна банка (АЦБ) в четвъртък, пише Investor.bg.

Стойностите оказват пореден натиск над регулатора, който се затруднява да овладее ръста на цените, който надвиши целевото ниво от 2%. През последните месеци деветимата членове на Комисията по парична политика не са единодушни как трябва да се процедира с лихвите. Двама от тях настояват за повишение от ставката. 

Последни новини
Още от Графика на деня