Турция расте с един от най-бързите темпове от страните в Г20

Брутният вътрешен продукт се е разширил с 5,1% през периодa април-юни на годишна база

Ръст на БВП на Турция на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal Ръст на БВП на Турция на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

Турция расте с един от най-бързите темпове сред 20-те най-големи икономики в света и бележи второ последователно тримесечие с годишен ръст от 5%. Инвестициите са се увеличили с най-бързия си темп от 2015, водени от строителната индустрия, където мащабни проекти са били подкрепени от правителството в публично-частни партньорства.

Турция е поддържала икономически растеж на нива, задминати само от Китай и Индия от страните в Г20, след като икономиката ѝ е била подкрепена от ръст в строителството, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се е разширил с 5,1% през периодa април-юни на годишна база, което е малко под медианната оценка за 5,3% в анкета на Bloomberg. Икономиката се е разрастнала с 2,1% спрямо предишното тримесечие, задминавайки прогнозата на икономистите за 1,8%.

Държавните разходи за стоки и услуги са се забавили с най-бързия темп от над две години, изненадващо развитие, което е свалило растежа под консенсусната оценка, сочи икономистът от Garanti Bank Асуман Кемикшиш, който е бил сред най-точните анализатори в анкетата.

Макар че забавянето в държавното потребление е по-слабо от очакваното, „има видимо съживяване на потребителските разходи, които заедно с ръста на износа ще подкрепят растежа през третото тримесечие“, коментира тя по телефона след представянето на данните. „Очакваме растежа да бъде около 7% тази година“.

Вижте повече в материала на Investor.bg 

Последни новини
Още от Графика на деня