Свръхпесимистичните прогнози за щетите от урагана Ирма

Щетите от урагана се очаква да възлязат на $49 млрд.

Сравнителните загуби в бенчмарк индекса Catastrophe bond index след връхлитането на урагана Матю през 2016 и Санди през 2012. Източник: Bloomberg Terminal Сравнителните загуби в бенчмарк индекса Catastrophe bond index след връхлитането на урагана Матю през 2016 и Санди през 2012. Източник: Bloomberg Terminal

Макар че е твърде рано да се оцени общият размер на щетите от урагана Ирма, първоначалните прогнози се оказаха свръхпесимистични.

В петък енергийната компания NextEra Energy Inc предупреди, че без ток могат да останат 4,1 млн. души. Броят на засегнатите достигна 3,6 млн. души. От своя страна енергийната компания Energy Inc. предвиждаше без електричество да останат над 1 млн. души, като реално техният брой достигна 639 хил. 

По отношение на финансовите измерения на урагана Ирма прогнози на компанията за анализи Enki Research показват, че общият размер на загубите първоначално е бил оценяван на $200 млрд. Преди да достигне Тампа Бей степента на урагана беше понижена до 2 степен, с което компанията коригира в посока надолу и своите очаквания, като оценките бяха намалени до $49 млрд, предаде Bloomberg. 

Пазарът на труда в САЩ показа и някои първоначални отражения върху икономиката на САЩ вследствие на природните бедствия. Новите молби за помощи при безработица в периода между 27 август и 2 септември са се увеличили с 62 хил. до 298 хил., достигайки 2-годишен връх. Това се отдава на големите разрушения, причинени от урагана Харви. 

Графика 1: Скок на молбите за помощи при безработица след урагана Катерина (отбелязано в синьо), урагана Санди (в жълто) и урагана Харви (лилаво). 

Вижте още във видеото:

 

Последни новини
Още от Графика на деня