Икономиката на ЕС се разширява през второто тримесечие

Най-голям ръст на БВП е отчетен в Чехия, Швеция и Румъния

Изменение на БВП на еврозоната на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal Изменение на БВП на еврозоната на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

Икономиката на ЕС и еврозоната продължават стабилния си ръст и през второто тримесечие на годината, разширявайки се както на месечна, така и на годишна база, предаде Investor.bg

Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз (ЕС) е нараснал с 0,7% през второто тримесечие на 2017 на тримесечна база, сочат сезонно коригираните данни на Евростат. Така икономиката ЕС показва по-бързо разширяване спрямо първите три месеца на годината, за които последните данни на статистическата агенция показаха ръст от 0,5%.

На годишна база икономиката на ЕС се разширява с 2,4% през вторите три месеца на годината. Това също показва леко ускорение спрямо предишното тримесечие, когато бе отчетен ръст от 2,1% на годишна база.

БВП на еврозоната също е нараснал, но с 0,6% през второто тримесечие на 2017, с което се отчита леко забързване спрямо предишните три месеца, когато темпът бе от 0,5%. На годишна база увеличението е 2,3% спрямо 2,0% през първите три месеца на 2017.

Сред страните членки на ЕС най-голям ръст на БВП през вторите три месеца на 2017 на тримесечна база отчита Чехия – 2,5%, следвана от Швеция (1,7%) и Румъния (1,6%). Най-слаб растеж на тримесечна база се наблюдава в Португалия и Обединеното кралство – по 0,3%.

На годишна база Румъния е на първо място, като икономиката ѝ се е разширила с 5,7% за периода от април до юни. Веднага след нея са Естония и Словения с по 5,2% и Латвия с 4,8%. Най-слаби резултати отчита Гърция с растеж от 0,8%.

За България данните сочат растеж от 1,0% на тримесечна база и 3,6% на годишна база, което отговаря на оценките на Националния статистически институт, публикувани във вторник.

 

Последни новини
Още от Графика на деня