Северна Корея e готова за още удари срещу САЩ

Като дял от БВП разходите за отбрана на Южна Корея са над два пъти по-големи от тези на Япония

Разходи за отбрана на САЩ (сините барчета) като дял от БВП, на Япония (жълтите барчета), на Южна Корея (червените барчета) по данни на Световната банка. Източник: Bloomberg Terminal Разходи за отбрана на САЩ (сините барчета) като дял от БВП, на Япония (жълтите барчета), на Южна Корея (червените барчета) по данни на Световната банка. Източник: Bloomberg Terminal

Няколко дни след най-мощния досега ядрен опит един от топ дипломатите на Северна Корея каза днес, че страната му е готова да изпрати "още подаръчни пакети" на САЩ, предава Investor.bg.

"Горд съм да кажа, че само преди два дни КНДР успешно извърши опит с водородна бомба, предназначена за междуконтинентална балистична ракета, съгласно плана си за създаване на стратегически ядрени сили", каза посланикът на Пхенян към мисията на ООН в Женева Хан Те-сон пред Конференцията на ООН по разоръжаването, съобщава БТА.

Неотдавнашните самозащитни мерки на моята страна са "подаръчен пакет", предназначен не за друг, а за САЩ, каза той. "САЩ ще продължат да получават още такива подаръци, докато не престанат с безразсъдните си провокации и с безплодните си опити да оказват натиск върху КНДР", посочи Хан без повече пояснения.

Военните мерки, предприети от Северна Корея, са "израз на политиката й на сдържане и на правото й на самозащита" с цел да се даде отпор на "постоянното нарастваща от десетилетие ядрена заплаха от страна на САЩ и на враждебната политика, насочена към изолиране на моята страна", подчерта севернокорейският дипломат. 

"Натискът и санкциите никога няма да имат ефект върху моята страна. КНДР никога и при никакви обстоятелства няма да заложи своя сдържащ ядрен потенциал на масата за преговори", заключи той. 

На свой ред американският представител на конференцията Робърт Уд предупреди, че "ракетно-ядрената програма на севернокорейския режим е заплаха за всички нас". "Време е да заявим, че опитите, заплахите и дестабилизиращите действия (на Пхенян) няма повече да бъдат толерирани", подчерта той. 

Вижте повече в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня