Oптимизмът за британската икономика започва да спада

Активността в сектора на услугите във Великобритания се забавя до 11-месечно дъно

Индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите във Великобритания (розовата линия) и ръст на БВП (сините барчета). Източник: Bloomberg Terminal Индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите във Великобритания (розовата линия) и ръст на БВП (сините барчета). Източник: Bloomberg Terminal

Активността в сектора на услугите във Великобритания се забавя през август до 11-месечно дъно, съобщава Investing.com.

Резултатите от доклада на частната компания Markit понижават оптимизма за британската икономика, тъй като секторът на услугите съставлява около 80% от БВП на страната. 

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 53,8 пункта през юли до 53,2 пункта през август, което е най-слабата стойност от септември 2016. Очакванията бяха за стойност от 53,5 пункта, предаде Investor.bg. 

Все пак секторът остава в експанзия, защото стойността на индекса е над 50 пункта.

Авторите на доклада посочват, че изглежда натискът за ръст в цените се увеличава през август. Въпреки сравнително слабата активност обаче създаването на работни места се ускорява до 19-месечен връх.

„Комбинацията от трите индекса – за услуги, промишленост и строителство – отчита най-слабата цялостна експанзия от шест месеца насам“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Последни новини
Още от Графика на деня