Балонизирането на икономиката е по-рисково от всякога

Цените на активите в някои сектори скачат по-бързо и рязко в сравнение с исторически примери

Индекс на обърната волатилност, на BNP Paribas. Източник: Bloomberg Terminal Индекс на обърната волатилност, на BNP Paribas. Източник: Bloomberg Terminal

Ръстът от 380% на цената на биткойн не е аномалия, коментират от Bank of America Merrill Lynch. Той е симптом за нова ера на по-сериозни икономически експанзии и спадове, пише Bloomberg.

Централните банки в световен мащаб – от Японската централна банка до Фед, стартираха програми за количествени улеснения, с които наляха на пазарите почти $14 трлн, насърчавайки поемането на по-голям риск от инвеститорите.  

Покачването на индекса на обратната волатилност и скокът на цените на криптовалутите в последно време изпреварва ръстовете, които се наблюдават при активите, при които се е доказало надуването на балон, като японските акции, например, посочват анализатори от банката.

„След финансовата криза щедростта на централните банки изглежда, че е предизвиквала по-бързо и по-стръмно покачване на цените на активите в сравнение с други исторически примери, доказващи наличието на балон“, анализира Барнаби Мартин. Спекулативни настроения се наблюдават не само на кредитните пазари, посочва още тя.

Последни новини
Още от Графика на деня