Защо Хюстън не се нуждае от федерална помощ след урагана Харви

БВП на Тексас е по-голям от този на Русия и Австралия

Размер на БВП, в трлн. долари. Източник: Mises.org Размер на БВП, в трлн. долари. Източник: Mises.org

По показател БВП икономиката на Тексас е по-голяма от тази на Канада. С други думи, ако Тексас беше независима държава, тя би била 10-тата най-голяма световна икономика с размер на БВП от $1,6 трлн. и население, което би могло да се справи с природни бедствия от мащаба на голямо наводнение. БВП на Тексас е също по-голям от този на Русия и Австралия, пише Mises.org.

От своя страна БВП на метрополисния регион на Хюстън възлиза на $503 млрд. - съпоставим с БВП на Полша, Белгия и Австралия, и значително по-голям от този на Норвегия и Дания.

До голяма степен ръстът на БВП на Тексас не се задвижва от федералните разходи, с което не можем да кажем, че щатът е зависим от тях, за да остане в добро икономическо състояние.

Ако съпоставим федералните разходи в Тексас с данъчните постъпления в хазната от жителите на щата, ще видим, че те почти се препокриват. Ако федералното правителство спре да насочва средства в Тексас, но позволи на хората там да запазят парите си, щатът ще остане в добро икономическо състояние.

Последни новини
Още от Графика на деня