Силен ръст на активността в китайската промишленост

Индексът на мениджърите по поръчките се повишава до 51,6 пункта през август

Изменение на индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в Китай. Източник: Bloomberg Terminal Изменение на индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в Китай. Източник: Bloomberg Terminal

Активността в китайската промишленост се ускорява през август с най-бързия темп от шест месеца, подкрепена от скок в поръчките за износ и по-високите цени, предаде Investor.bg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), изготвен от компанията Markit и частното икономическо списание „Цайсин“ (Caixin) се повишава от 51,1 пункта през юли до 51,6 пункта през август. Очакванията бяха той да се понижи до 50,9 пункта. Всяка стойност над 50 пункта сигнализира, че секторът е в експанзия.

Официалният индекс на властите, който беше публикуван в четвъртък, също показа ускорение, макар че отчете по-слаби поръчки за износ.

Според “Цайсин” общият нов бизнес в китайската промишленост се увеличава с най-силния темп от над три години, а поръчките за износ регистрират най-резкия ръст от над седем години.

Частното проучване се фокусира върху по-малки компании, докато официалното обхваща предимно големи държавни предприятия.

Цените на индустриалните суровини и особено на строителните материали в Китай поскъпнаха тази година заради дългогодишния строителен бум и усилията на властите да свият излишния капацитет, като затварят неефективни и силно замърсяващи предприятия.

Последни новини
Още от Графика на деня