Активността в британската промишленост на 4-годишен връх

Прогнозите бяха за лек спад

Индекс на мениджърите по поръчките (PMI) във Великобритания. Източник: Bloomberg Terminal Индекс на мениджърите по поръчките (PMI) във Великобритания. Източник: Bloomberg Terminal

Активността в британската промишленост се покачва до 4-годишен връх. Британските компании в сектора на промишлеността са все още уверени, че бизнесът им се подкрепя от слабата валута, съобщава Financial Times.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), изчислен от частната компания Markit, се повишава от 55,1 пункта през юли до 56,9 пункта през август, което е четиримесечен връх. Прогнозите бяха за лек спад.

Компаниите казват, че има подобрения във всички сфери на проучването, като поръчките и за вътрешния пазар, и за износ, растат със силен темп. Има повишена активност на бизнеса с европейските държави, САЩ, Китай и Австралия, тъй като слабата валута насърчава конкурентоспособността на износа, пише Investor.bg. 

PMI индексите се смятат за надежден ранен индикатор за развитието на икономическия растеж. Все пак през последните месеци имаше разминаване между PMI индексите и т.нар. твърди данни от промишления сектор.

Компаниите са оптимисти в проучванията на нагласите след референдума за Brexit миналата година заради надеждите, че слабата лира ще подкрепи ръста на външната търговия. Данните на Националната статистическа служба обаче не показват много подобрение, като самият обем на промишленото производство в Обединеното кралство стагнира, а търговският дефицит не успява да се свие.

Последни новини
Още от Графика на деня