Развиващите се пазари се насочват към нови върхове

Тенденцията може да се запази до края на годината, сочат прогнози

Изменение на Citi Economic Surprise Index за развиващите се пазари (бялата линия) и MSCI Emerging Markets Index, който следи представянето на акциите на развиващите се пазари (синята линия). Източник: Bloomberg Terminal Изменение на Citi Economic Surprise Index за развиващите се пазари (бялата линия) и MSCI Emerging Markets Index, който следи представянето на акциите на развиващите се пазари (синята линия). Източник: Bloomberg Terminal

Изострянето на напрежението на Корейския полуостров и перспективите за затягане на паричната политика в САЩ изглежда, че не възпират възходящото движение на акциите на развиващите се пазари, които се изкачат близо до най-високото си ниво от септември 2014.

Сред факторите, на които може да се отдаде силното представяне, са по-добрите от очакваното икономически данни. Индикатор за това е  индексът Economic Surprise Index за развиващите се пазари, изготвян от Citigroup Inc., който измерва доколко официалните макроикономически данни надхвърлят или изостават от прогнозните на анализаторите.

Тенденцията може да се запази до края на годината или поне докато реториката на водещите централни банки за постепенното изтегляне на стимулите не започне да доминира на пазарите, смятат анализатоти от Dai-ichi Life Research Institute Inc. в Токио.

Последни новини
Още от Графика на деня