Държавните регулации възпрепятстват икономическото възстановяване

Разходите на бизнеса в САЩ за адаптиране към въведените след кризата рег. изисквания достигат около $2 трлн.

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Въпреки политическите обещания и кейнсианския подход за излизане от финансовата криза през 2008 наливането на трилиони долари в икономическата система чрез инструменти на парична и фискална политика доведе единствено до отлагането и забавянето на процеса на икономическо възстановяване, пише Foundation for Economic Education. 

Връщайки лентата назад, това започна с вливането на капитал в банковата система през последните месеци от управлението на администрацията на Джордж У. Буш посредством частично "национализиране" под формата на придобиване на банкови акции от правителството.

Това, което администрацията на Буш започва като посока през последната година от мандати си е продължено и от администрацията на Барак Обама. Bъвеждането на ObamaCare задълбочава още повече трудностите пред икономическото възстановяване. 

В същото време, засилването на регулациите върху пазара ограничава капацитета за по-бързо икономическо възстановяване. От 2008 до 2016 те се увеличават с 20%. Изчисления показват, че разходите на бизнеса за адаптиране към новите регулаторни изисквания достигат около $2 трлн, което се равнява на 10% от БВП през 2016. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Графика на деня